Τροφική αλλεργία σε σιτηρά

Τα σιτηρά ευθύνονται τόσο για τροφική αλλεργία άμεσου τύπου, στην οποία και ίχνη ακόμη μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές αντιδράσεις όσο και για εκδηλώσεις όπως η τροφοεξαρτώμενη από άσκηση αναφυλαξία από σιτηρά, αλλά και για συμπτώματα αποκλειστικά από το αναπνευστικό με τη μορφή άσθματος ιδιαίτερα σε άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με αλεύρι («άσθμα των αρτοποιών»).

Τα άτομα με αλλεργία σε σιτηρά μπορεί να χρησιμοποιούν αλεύρι από ρύζι, πατάτα, όσπρια, καλαμπόκι, ρύζι για παρασκευές, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι είναι πιο ξηρά άλευρα και δεν μπορούν να αυξηθούν (να φουσκώουν το ίδιο με αυτό από σιτηρά), ενώ οι παρασκευές είναι και πιο εύθρυπτες.

Επίσης, υπάρχουν εμπορικά διαθέσιμα ζυμαρικά χωρίς σιτηρά από κινόα, πατάτα, καλαμπόκι που μπορούν να καταναλώσουν.

 

Σημαντικό είναι να διαβάζουν τις ετικέτες και να αποφεύγουν κρέμες περιποίησης, λοσιόν και σαμπουάν με σιτηρά στα βρέφη και στα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε ευαισθητοποίηση ή ακόμη και σε αλλεργικές αντιδράσεις εξ’ επαφής. Σιτηρά μπορεί να βρίσκονται και σε αλλαντικά, αλκοολούχα ποτά και έτοιμες σάλτσες όπως μουστάρδα και σάλτσα σόγιας, ενώ μπορεί να αποτελούν και συστατικό φαρμάκων.

Τα άτομα που εμφανίζουν αντιδράσεις με την άσκηση ανέχονται σε κατάσταση ηρεμίας σιτηρά και πρόκειται για αλλεργία που πρωτο-εμφανίζονται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Και λέγοντας άσκηση δε σημαίνει μόνο τρέξιμο με μεγάλη ταχύτητα ή ολόκληρος αγώνας ποδοσφαίρου, αλλά και γρήγορο περπάτημα για να προλάβει κανείς το λεωφορείο. Η αποφυγή σιτηρών πριν την άσκηση και η προτίμηση τροφών ζωικής προέλευσης μπορεί να αποτελεί λύση για τα συγκεκριμένα άτομα.

Στην περίπτωση του «άσθματος των αρτοποιών» εκδηλώσεις υπάρχουν μόνο από το κατώτερο αναπνευστικό με βήχα, δύσπνοια, σφύριγμα στην αναπνοή σε εισπνοή άλευρου, αλλά όχι και σε κατανάλωση τροφών που περιέχουν σιτηρά.

Σε όλες τις περιπτώσεις η διερεύνηση, η εκπαίδευση στην αντιμετώπιση των αντιδράσεων και ο χειρισμός μπορεί να γίνει από Αλλεργιολόγο ανάλογα με το ιστορικό και τις αντιδράσεις του κάθε ατόμου.

About Author