Πρόληψη

Αξία της πρόληψης

Από την εποχή του δασκάλου της Ιατρικής Ιπποκράτη έως και σήμερα που κυριαρχεί η τεχνολογία και η γρήγορη διάδοση των πληροφοριών, η πρόληψη των νοσημάτων είναι σημαντικότερη ακόμη και από τη θεραπεία τους. Για το λόγο αυτό γίνονται προσπάθειες να καθορισθούν στρατηγικές και μέσα για την πρόληψη των αλλεργιών που αποτελούν συχνά νοσήματα της σύγχρονης εποχής.

Η υπόθεση της υγιεινής

Η «υπόθεση της υγιεινής» αναφέρει ότι η αύξηση των αλλεργικών νοσημάτων τα τελευταία χρόνια είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την απελευθέρωσή μας από σοβαρές και θανατηφόρες λοιμώξεις. Ίσως λοιπόν, η επιστροφή από την πόλη στην ύπαιθρο, η επαφή με κατοικίδια, η ύπαρξη πολλών παιδιών στην οικογένεια, ο παιδικός σταθμός, η αποφυγή αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών και απολυμαντικών να μπορούν να αποτελέσουν μέσο μείωσης της συχνότητας των αλλεργικών νοσημάτων. Ας αφήσουμε τα παιδιά μας να λερωθούν λίγο, κάνει καλό…

Ενυδάτωση σε ατοπική δερματίτιδα

Σημαντική είναι η περιποίηση του μεγαλύτερου οργάνου του ανθρώπινου σώματος, του δέρματος, που αποτελεί και σημείο επικοινωνίας του εξωτερικού περιβάλλοντος με τον οργανισμό μας. Ειδικά στις οικογένειες με ιστορικό αλλεργιών, η εντατική ενυδάτωση του δέρματος πρέπει να γίνεται ήδη από την 1η ημέρα ζωής των νεογνών. Αυτό προλαμβάνει την εμφάνιση ατοπικής δερματίτιδας -της 1ης σε σειρά εμφάνισης αλλεργικής νόσου στην ατοπική πορεία- σε 30-50% των περιπτώσεων.
Βέβαια, αυτό που είναι σημαντικό να τονισθεί σε όλες τις νέες μαμάδες είναι να αποφεύγονται έλαια ή κρέμες με πρωτεΐνες (όπως σιτηρά, ξηροί καρποί) ως ενυδατικά. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα τέτοιο προϊόν περιποίησης του δέρματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευαισθητοποίηση και τροφική αλλεργία, αν τα μικρά δεν έχουν πρώτα εισάγει στη διατροφή τους το συγκεκριμένο τρόφιμο. Δεν θέλουμε αντί να μειώσουμε τις αλλεργίες, να τις αυξήσουμε.

Μητρικός Θηλασμός

Σε μεγάλες καλά οργανωμένες μελέτες βρέθηκε ότι η μικρή διάρκεια θηλασμού και η επιλογή μικτής διατροφής με συμπλήρωμα σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης εκζέματος, ειδικά στα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό ατοπίας. Για αυτόν το λόγο και για το πλήθος των θετικών αποτελεσμάτων που έχει ο θηλασμό τόσο στα βρέφη όσο και στις μητέρες τους, είναι σημαντικό να ενισχύεται και να υποστηρίζεται από όλους.

Συμπληρώματα διατροφής

Η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής όπως προβιοτικών, πρεβιοτικών, βιταμινών, αντιοξειδωτικών και λιπαρών οξέων δεν έχει δώσει σαφή θετικά στοιχεία προς την κατεύθυνση της πρόληψης των αλλεργιών και ειδικά της τροφικής αλλεργίας. Από την άλλη ούτε οι εξαντλητικές δίαιτες αποφυγής αλλεργιογονικών τροφών από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα στην μείωση της πιθανότητας αλλεργικών παθήσεων.

Πολλές είναι οι προσπάθειες να προσδιορισθούν τρόποι και στρατηγικές για την πρόληψη των αλλεργικών νοσημάτων. Προς το παρόν δεν είμαστε τόσο κοντά όσο θα θέλαμε. Συζητήστε με το γιατρό σας, για να αποφύγετε ταλαιπωρία και επιβάρυνση που δεν θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.