Αντιμετώπιση

Υπάρχει πλέον λύση για τις αλλεργίες

Φαρμακοθεραπεία

Πρόκειται για τον πιο γνωστό τρόπο αντιμετώπισης των αλλεργικών συμπτωμάτων από το αναπνευστικό (ρινίτιδα, άσθμα) και από το δέρμα. Τα πιο συνηθισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι τα αντιισταμινικά (από το στόμα, αλλά και τοπικά για τη μύτη και τα μάτια) και τα κορτιζονούχα σκευάσματα (για το δέρμα με ατοπική δερματίτιδα σε συνδυασμό με εντατική ενυδάτωση, για τη μύτη σε αλλεργική ρινίτιδα και για τους πνεύμονες είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με βρογχοδιασταλτικά).
Η δράση των νεότερης γενιάς αντιισταμινικών προσφέρει ανακούφιση και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ελάχιστες, ενώ υπάρχουν μελέτες ασφάλειας για χρήση τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.


Για τα κορτιζονούχα σκευάσματα είναι μεγάλη η ανησυχία και ο φόβος για ανεπιθύμητες ενέργειες ειδικά από τους γονείς, σχετικά με την πιθανότητα να επηρεαστεί το βάρος και το ύψος των παιδιών. Αν αυτά τα σκευάσματα χορηγηθούν όταν είναι απαραίτητο, με την κατάλληλη τεχνική και για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα έχουν όφελος, περιορίζοντας τη βλάβη που τα ίδια τα νοσήματα (ατοπική δερματίτιδα, άσθμα, ρινίτιδα) μπορεί να προκαλέσουν στον ασθενή.

Ειδική ανοσοθεραπεία

Η ειδική ανοσοθεραπεία είναι η μοναδική αιτιολογική θεραπεία των αλλεργιών, ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ένας αλλεργικός να εκδηλώνει συμπτώματα όταν εκτίθεται στο υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Προς το παρόν υπάρχει διαθέσιμη σε ενέσιμη μορφή (για υποδόρια χορήγηση) και για υπογλώσσια χρήση με τη μορφή σταγόνων για την αντιμετώπιση αναπνευστικών αλλεργιών. Για την θεραπεία της αλλεργίας σε υμενόπτερα υπάρχει μόνο η ενέσιμη μορφή. Ήδη από τις πρώτες συνεδρίες στα υμενόπτερα και από το πρώτο εξάμηνο στην αναπνευστική αλλεργία η προστασία του ατόμου, η μείωση των συμπτωμάτων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι σημαντική.

Πρόσφατα δοκιμάζεται η ειδική ανοσοθεραπεία και για την αντιμετώπιση τροφικής αλλεργίας, με το αράπικο φιστίκι να είναι το αλλεργιογόνο που χρησιμοποιείται με τη μορφή «αυτοκόλλητου». Η μέθοδος υπόσχεται να περιορίσει τον κίνδυνο σοβαρών απειλητικών για τη ζωή αντιδράσεων από ίχνη και υπάρχει στόχος να επεκταθεί η εφαρμογή του και για άλλα σημαντικά τροφικά αλλεργιογόνα.

Από του στόματος απόκτηση ανοχής

Για το γάλα και το αβγό υπήρχε παλαιότερα η οδηγία για πλήρη αποφυγή «μέχρι το παιδί να μεγαλώσει και να το ξεπεράσει». Πλέον είναι γνωστό ότι τα τρόφιμα, όπως το γάλα και το αβγό, με τη θερμική επεξεργασία (ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία για επαρκές χρονικό διάστημα σε παρασκευάσματα με αλεύρι) χάνουν σε μεγάλο βαθμό την ιδιότητά τους να προκαλούν αλλεργία. Η τακτική κατανάλωση αυτής της ψημένης μορφής γάλακτος και αβγού εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό τους. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των παιδιών και των οικογενειών τους, να μην κινδυνεύουν να αντιδράσουν στα ίχνη και να αυξήσουν την πιθανότητα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να ανεχθούν με επόμενη τροφική πρόκληση μη θερμικά επεξεργασμένο γάλα ή αβγό.

Παράλληλα, υπάρχει και η από του στόματος απόκτηση ανοχής με μη θερμικά επεξεργασμένη τροφή που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε γάλα, αβγό και σιτηρά. Και σε αυτήν την περίπτωση στα άτομα που έχουν «δύσκολη» και επίμονη τροφική αλλεργία είναι απαραίτητη η καθημερινή χορήγηση του αλλεργιογόνου με σταδιακή αύξηση με την οδηγία του Αλλεργιολόγου ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα η μείωση του κινδύνου αντίδρασης σε έκθεση σε ίχνη, αλλά και μακροπρόθεσμα η πλήρης απαλλαγή από την τροφική αλλεργία με την ανοχή σε επαρκείς ποσότητες τροφίμου.