Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι μία κατάσταση που εμφανίζεται σε 50-60% των ατόμων που υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της φλεγμονής στο βλεννογόνο των ματιών από τη δράση αεροαλλεργιογόνων,

Ειδικά τα άτομα που έχουν εποχικά συμπτώματα (από γύρεις γρασιδιών, ελιά, κυπαρισσιού, παριετάριας) είναι περισσότερο πιθανό να αντιμετωπίζουν εκδηλώσεις και από τα μάτια ταυτόχρονα με τα συμπτώματα καταρροής, μπουκώματος και φαγούρας στη μύτη.

Τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι φαγούρα με δακρύρροια (η οποία είναι αμφοτερόπλευρη και ερυθρότητα.

Η διάγνωση βασίζεται σε ένα καλό ιστορικό, σε δερματικές δοκιμασίες νυγμού (αλλεργικά τεστ) και σε ειδικό ορολογικό έλεγχο.

Σημαντικό είναι να διακριθεί η αλλεργική επιπεφυκίτιδα από άλλες καταστάσεις, όπως από τη βακτηριακή και την ιογενή επιπεφυκίτιδα, την εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα ή αλλιώς Vernal (μία σπάνια μορφή επιπεφυκίτιδας που έχει μαζί και πόνο, ενόχληση στο φως και παχύρρευστες οφθαλμικές εκκρίσεις) και την ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα (ειδικά σε ενήλικες με ατοπική δερματίτιδα με κάψιμο και έντονη φαγούρα).

Η αντιμετώπιση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνει θεραπεία των συμπτωμάτων (ρινικά spray κορτιζόνης σε συνδυασμό με τοπικό αντιισταμινικό) που ανακουφίζουν ταυτόχρονα τα ενοχλήματα από τη μύτη και από τα μάτια. Τα αντιισταμινικά κολλύρια μπορεί επίσης να έχουν θετικά αποτελέσματα, ενώ τα αντιισταμινικά από το στόμα μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση των συμπτωμάτων λόγω της ξηροφθαλμίας που μπορεί να προκαλέσουν.

Η μοναδική αιτιολογική θεραπεία ειδικά στις περιπτώσεις που η αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνοδεύεται από σοβαρή αλλεργική ρινίτιδα είναι η ανοσοθεραπεία (εμβόλια απευαισθητοποίησης ή σε υπογλώσσια μορφή σταγόνες ή ταμπλέτες). Κατά τη διαδικασία αυτή χορηγείται σταδιακά αυξανόμενη ποσότητα αλλεργιογόνου με σκοπό να το άτομο να οδηγηθεί σε ανοχή. Ο στόχος είναι να μην εμφανίζονται καθόλου συμπτώματα ή αυτά να είναι ελάχιστα σε έκθεση στο αλλεργιογόνο, ώστε να υπάρχει και μικρή ανάγκη για φάρμακα.

Η διερεύνηση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας συχνά μπορεί να απαιτεί συνεργασία Αλλεργιολόγου και Οφθαλμιάτρου, γιατί το «κόκκινο μάτι που δακρύζει» δεν είναι απαραίτητα μία εκδήλωση αλλεργικής επιπεφυκίτιδας και η κάθε περίπτωση απαιτεί διαφορετική θεραπεία.

About Author