Η αλλεργία στο γάλα είναι η συχνότερη τροφική αλλεργία της παιδικής ηλικία. Σπάνια επιμένει και παραμένει στους ενήλικες. Είναι λάθος να συγχέεται με τη δυσανεξία στη λακτόζη, γιατί στην περίπτωση της τροφικής αλλεργίας μεσολαβείται από ανοσολογικό μηχανισμό. Οι εκδηλώσεις στην άμεσου τύπου τροφική αλλεργία μπορεί να είναι ήπιες (κνίδωση) έως και σοβαρές (συστηματικές αντιδράσεις και αναφυλαξία), κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στις περιπτώσεις της δυσανεξίας.
Το ακόμη μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο λάθος είναι ότι θεωρείται μεμονωμένη αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος αγελάδας, ενώ στην πραγματικότητα είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τα άτομα μπορεί να μην αντιδρούν και σε γάλα άλλων θηλαστικών όπως σε κατσικίσιο και πρόβειο γάλα.
Εκτός από γάλα θα πρέπει να αποφεύγονται και γαλακτοκομικά και ίχνη γάλακτος όπως βούτυρο, τυρί, κρέμες, γιαούρτι, παγωτά, αλλά και τυποποιημένα παρασκευάσματα από φούρνο όπως ψωμί, κέικ, μπισκότα, κουλουράκια.
Τα βρέφη μπορούν να συνεχίσουν να θηλάζουν, ενώ αν υπάρχει επιθυμία για απογαλακτισμό πρέπει να χορηγηθεί υποαλλεργιογονικό γάλα. Επίσης, μπορεί για παρασκευές όπως κέικ και μπισκότα να χρησιμοποιηθούν υποκατάστατα γάλακτος (γάλα αμυγδάλου, καρύδας, σόγιας, ρυζιού) αν τα άτομα τα ανέχονται. Υπάρχουν πολλές προτεινόμενες συνταγές χωρίς γαλακτοκομικά που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και να αυξήσουν την ποικιλία σε όσα τρώνε τα άτομα με αλλεργία σε γάλα.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην προσεκτική ανάγνωση των ετικετών γιατί εκτός από την κατανάλωση ακόμη και η επαφή μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις. Έτσι, ίχνη γάλακτος σε προϊόντα καθαρισμού και σε φάρμακα πρέπει επίσης να αποφεύγονται.
Όμως αλλεργία σε γάλα δε σημαίνει μόνο άμεσου τύπου αντιδράσεις. Υπάρχουν και οι αντιδράσεις επιβραδυνόμενου τύπου όπως η αλλεργική πρωκτοκολίτιδα, η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα και το FPIES (Food Protein Induced Enterocolitis Syndrome). Όλοι οι τύποι απαιτούν αποφυγή γαλακτοκομικών και ιχνών στα πλαίσια του αρχικού χειρισμού, ενώ μετά ο Παιδίατρος σε συνεργασία με τον Αλλεργιολόγο και σε περιπτώσεις που απαιτείται με το Γαστρεντερολόγο μπορεί να σχεδιασθεί ο θεραπευτικός χειρισμός σε αυτούς τους τύπους της αλλεργίας.